Bestil professionel stubfræsning

Hos Dansk Haveservice kan du få udført professionel stubfræsning. Vi fjerner uønskede træstubbe, og sørger for, at du kan genplante et nyt træ samme sted som det tidligere.

Ring straks og få et tilbud

Forårsklargøring af haven – Vi gør din have klar sommerens dejlige stunder

af | feb 17, 2015 | Haveservice

Forårsklargøring af haven er en central og vigtig del af havearbejdet. Er vil komme dig til dels resten af sommeren.

I haven sker mange ting om foråret

“En have skal holdes ren; ikke gøres ren” Sagde en gammel gartner efter et langt liv med vedligeholdelse af grønne områder i Legoland. Foråret er din mulighed for at komme disse vise ord i forkøbet.
Selv om forårsklargøring af en have er et varierende arbejde alt efter den enkelt have kan det være rart nok med lidt inspiration til arbejdet. Det er det denne artikel vil forsøge at give dig. Hvad skal der ske og hvad skal du huske ?

Forårsklargøring af haven forbereder sommerens glæder

Forårsarbejdet i haven vil give dig sommerens glæder i haven. Derfor kan det altid betale sig at lave så meget som muligt i forbindelse med forårsklargøring af haven. Det er den tid af året hvor du får absolut mest valuta for din indsats i haven – uanset om du selv laver havearbejdet eller om du køber dig til forårsklargøringen af din have hos en professionel gartner.
Foråret er også tiden for at plante og flytte planter. Og en god årstid for udvikling af haven: en moderne have kan sagtens blomstre året rundt. Eller hvad med en solterrasse ?

Denne guide vil inspirerer dig til forårsklargøring af haven:

 • Hvad du blandt meget andet skal huske i forbindelse med forårsklargøring af haven.
 • Hvad kan med fordel gøres i haven om foråret
 • Ideudvikling i haven

Hvad kan du med fordel overveje i forbindelse med forårsklargøring af haven

 • Skal der ske udvikling og forbedring af haven.
 • Hvad skal der ske med haven.
 • Grundlæggende beskæring af planter.
 • Skal der ske noget med hækken ?
 • Anskaffelse og plantning nye planter
 • Flytning af eksisterende planter.
 • Hvad skal der ske med græsplænen.
 • Hvad med gødning og kalk ?
 • Hvad med havens roser.
 • Klargøring af drivhuset
 • Klargøring af krukker og potter
 • Hvordan med bortskaffelse af afklip og haveaffald.

Beskæring som en del af din forårsklargøring af haven

Der er store fordele ved beskæring om foråret. Mange blomstrende planter kan med fordel beskæres om foråret. Da de reagere på beskæringen ved at sætte nye skud der vil fryse i stykker hvis beskæringen var foretaget om efteråret.

Hårhændet beskæring

Nogle planter kan beskæres hårdhændet med hækklipper eller motorsav. Mens andre planter tager bedre imod forfinet beskæring med håndkraft og forfinet håndværktøj.
Beskæringen af en have er under alle omstændigheder afgørende for havens fysiske udtryk og fremtoning. Så hvis du lejer folk ind til det bør du kunne snakke godt med dem så arbejdet kan foregå i intim samarbejde mellem haveejeren og gartneren.

Græsplænen

I foråret har du mulighed for at forstærke sandsynligheden for ren pæn grøn plæne i den kommende sommer. Der er forskellige muligheder for at pleje sin græsplæne. Der groft kan inddeles i a) mekaniske, b) fysiske og c) kemiske. Hver ting kan bruges alene eller flere tiltag samtidigt.
Mekanisk kan du f.eks. rive plænen godt i bund med en rive. Da får du mos, snavs og småsten med. Så græsset ligesom får jordoverfladen mere for sig selv. Du kan sagtens blive overrasket over hvor meget en græsplæne gemmer på. Med en almindelige rive er det tungt arbejde. Men du kan jo tage nogle kvadratmeter hver dag over en periode.

Mosfjerning i foråret

Du kan også give plænen en tur med en elektrisk eller motoriseret mosfjerner. Eller du kan gå grundigt til værks og give plænen en tur med en vertikalskærre. Vertikalskærren snitter ned i jorden og skærere derved græssets rødder ud af hinanden. Samtidig fjerner vertikalskærer minimum lige så meget mos som en mosfjerner. Har du mos i græsplænen forestår der dig under alle omstændigheder et kæmpe arbejde med at bortskaffe mosset.

Tiltag der kan gavne græsplænen

Fysiske tiltag der kan gavne græsplænen kan være: fældning eller beskæring af store træer og planter der skygger i haven – eller en egentlig om omstrukturering af haven med græssets trivsel for øje. Kraftig beskæring af hække der giver for dyb skygge i haven. Opfyldning af vulker med sand eller fuldgod finharpet muld.

En ubalance i haven kan påvirke din græsplæne

Meget mos og uønsket vækst i græsplænen skyldes sandsynligvis en ubalance i haven. Forholdet mellem sol og skygge eller forhold i jordens kemi. Det sidste kan kalk og en god gødning gøre meget ved. Dansk Haveservice & Anlægsgartner anvender kun de fineste økologiske og organiske gødninger. Vores kunder er ofte positiv overraskede over virkningen. Men det vi gør er jo kun at rette op på en ubalance i haven. Vi arbejder på at give græsset de optimale vækstbetingelser.

Havebedet

Mange haveentusiaster har ladet balde og løvfald ligge vinteren over. Det har mange gavnvirkninger i havebedet: de beskytter mod det værste frost og vejrlig og giver regnormene noget at overleve på i vintertiden. Så de kærre kræ den følgende sommer kan fortsætte deres gavnlige arbejde i haven.
Nu er det tid til at fjerne bladene og komme de første ansatser af ukrudt til livs. Der hakkes, luges, kultiveres og rives efter alle kunstens regler. Har man moden kompost lægges det i bedene i haven. Og kan en havefræser komme til kan det være en god ide at løsne jorden med en god havefræser – husk at passe på løg i jorden.

Stauder klippes ned om foråret

Stauderne klippes ned. Mange haveejere lader stauderne stå ubeskåret som vinterpynt i haven. Og nu er tiden kommet til kraftig rensning af planterne for visne dele. Så den ny vækst får optimal betingelser. Ligesom gødning med fordel kan uddeles.
De indsamlede blade fra haven kan nu lægges til modning i kompostbeholderen.
Mange haver har også krukker og potter der skal plejes og passes. De kan have brug for planter, ny jord eller gødning.

Havens roser

Det tidlige forår er tiden for plantning og grundlæggende pleje af havens roser.
For den der har sans for roser er disse vidunderlige planter en kilde til evig glæde sommeren igennem. Roser er en plante der nemt giver det igen man lægger i dem af arbejde. De er heller ikke vanskelige at have med at gøre. Mistrives en af dine roser er forklaringen nok snarere at det er en dårlig plante end at du er en dårlig gartner. Så må du skaffe dig en ny plante.

Rose eller rose – Hvad er bedst ?

Om kvaliteten på roserne afgøres af om planterne er pode eller står på egen rod afhænger nok mest af hvilken metode den avler du spørger selv bruger. Ham der avler på egen rod kender du svaret fra. Det samme fra ham der avler på podet rod. Så det eneste der tæller er faktisk din personlige glæde ved planten.

Hvor mange gode haveråd skal du følge ?

Læser du alle de råd du finder på nettet tør du til sidst slet ikke passe – og da slet ikke beskære dine egne roser. Heldigvis er sandheden imidlertid at roser slet ikke er vanskelige at passe. De store avlere skærere simpelthen deres planter ned med en almindelig hækklipper. Og de gange jeg har mødt lykkelige ejere af smukke rosenplanter eller smukke rosenbede så er det som reglen selvlærte der – uden at tage det så tungt – gør hvad de nu finder fornuftige.

Planter kan li at blive forkælet

Når alt det er sagt så er rosen en plante der rigtig godt kan lide at blive forkælet og smisket for. Den elsker rette forhold i forbindelse med plantning. Den elsker god gødning. Og den elsker en næringsrig jord og topdressing. Og den elsker rette beskæring tilpasset af den enkelte plante. Så er den til gengæld heller ikke nærig med at give noget igen. Og vil forkæle dig med smukke blomster sommeren igennem.

Topdressing

Foråret kan være en god tid for topdressing af haven. Der er mange leverandør af god jord. Ofte er kvaliteten udspecificeret og enhver seriøs leverandør vil levere jord i nøje overensstemmelse med de lovede specifikationer. Nogle vælge at købe jorden og få Dansk Haveservice & Anlægsgartner til at lægge den ud. Vi kan også selv bestille jorden og læggen den ud på din anvisning.
God jord har mange fornuftige anvendelser i haven. Topdressing i bede. Udjævning af vulker og huller i græsplænen. Så der kan sagtens blive brug for en del jord. Jorden kan bestille i big bags. Eller ved større mængder kan det betale sig at få leveret som vognlæs med lastbil.

Gødning af haven

Foråret kan være tid til gødning. Gødning i de tidlige forår er nok den årstid hvor de fleste af havens planter får mest gavn af gødning. Mange moderne økologiske og organiske gødninger der gives i pilleform har ofte lang nedbrydningstid og vil derfor lægge længe som perler i græsplænen og i bedet. derfor kan man sagtens argumentere for at der bør gødes i efteråret så gødningen nedbrydes hen over vinteren. Så man ikke skal gå og træde i det. Eller risikere at få gødningen samlet op igen i forbindende med det almindelige havearbejde.

Foråret er tid til udvikling i haven

Er den have du har også den have du gerne vil have ? Det er ikke altid de store ændringer der er nødvendige. Foråret er tiden til at realisere de små drømme i haven. En solterrasse, nye havemøbler. Et drivhus, et hegn. I dagens Danmark er der uanede muligheder for at lade sig inspirere og få udrettet større og mindre forbedringer af haven. Det vil være rigtigt godt i foråret. For så har du den optimale glæde af haven i den kommende sommer.
Og Husk! I dag kan du sagtens skabe en have der blomstre lige så meget om vinteren som om sommeren – altså en have der blomstre hele året. Det gode er at mange af de vinterblomstrende planter er meget hårdføre og derfor nemme at omgås. Der er intet som en have der er storblomstrende allerede fra det tidligste forår.

Bortskaffelsen kan i sig selv blive et stort arbejde ved forårsklargøring af haven

Bortskaffelse kan nemt i sig selv blive et omfattende arbejde. Og kan sagtens i tid og indsats overstige selve havearbejdet. Det tager f.eks. ikke så lang tid at fortage en kraftig beskæring af en stor busk. Eller at fælde et lille træ. Men det er et omfattende arbejde at bortskaffe. Det er meget forskelligt om vores kunder selv bortskaffer eller om der ønskes at vi gør det. Vi kan begge dele og tager gerne en fri snak om mulighederne – men det er ingen hemmelighed at mange tager sig besparelsen ved selv at bortskaffe.

Dansk Anlægsgartner & Haveservice hjælper gerne med Deres forårsklargøring af haven

En gennemgribende istandsættelse af haven efter vinterens strabadser kan sagtens forekomme tungt for mange mennesker. Dansk Haveservice & Anlægsgartner vil meget gerne hjælpe dig med forårsklargøringen af din have. Forårsklargøring af din have er på enhver måde det punkt hvor du får mest igen – om du selv gør arbejdet eller køber en professionel til det.

Professionel hjælp kan gøre forskelden i den have

Et par dages professionel hjælp i foråret vil give dig rigtig meget igen resten af foråret og hele sommeren.

Vi kan enten forestå alt arbejde efter dine anvisninger eller du kan som kunde gå side om side med os og arbejde i haven. Det bruger mange af vores kunder og det er berigende for begge parter.

Kontakt os gerne for en uforpligtende snak om forårsklargøring af din have. Vi arbejder mest i Vejle, Horsens, Kolding, Fredericia og Middelfart. Og giver gerne tilbud i hele Danmark.

Dansk Haveservice & Anlægsgartner påtager sig gerne arbejdet med forårsklargøring og havearbejde i din have og er naturligvis også gerne sparringspartner for dine ideer til din have.

Bestil professionel træfældning

Hos Dansk Haveservice kan du få udført professionel træfældning.

Ring straks og få et tilbud